katon pinnotus

Tiilikaton pinnoitus: miksi ja miten?

Katon huollosta ei paljon puhuta, eikä sinne tule usein kurkoteltua. Sen ollessa poissa silmistä, on se myös poissa mielestä. Kaukaa katsottuna katon kunto voi myös hämätä. Näistä syistä sammal pääsee usein rehottamaan vesikatteella ja tekee siellä hiljakseen tuhojaan. Sammaleen keräämän veden vuoksi katto on jatkuvasti märkä ja näin elinikä lyhenee, joka tarkoittaa pitemmällä aikaikkunalla isompia kulueriä lompakosta.

Tiilikaton pinnoituksen syyt ja tekniikka eivät siis ole kaikille talojen omistajillekaan päivänselviä asioita, siitä kertovat asiakkaidemme toistuvat kysymykset. Tällä tekstillä haluammekin vastata usein kysyttyihin kysymyksiin: miksi ja miten tiilikatto pinnoitetaan.

Tiili on iäkäs rakennusaine. Ajan saatossa sen arvo ei kuitenkaan ole laskenut, eikä niin tule käymään tulevaisuudessakaan. Tiilen arvo perustuu erityisesti sen kestävyyteen, turvallisuuteen ja ekologisuuteen. Kattomateriaaliksi tiili valitaan edullisuuden ja miellyttävyyden vuoksi. Tiilikaton alla sadepäivä sujuu seesteisesti ilman häiritsevää ropinaa.

Tiilikatto on järkivalinta vain silloin, kun pidät siitä huolta. Huoltamattomana tiilikatto on lyhytikäinen ja kallis. Pohjoiset sääolosuhteet ja vaihtelevat vuodenajat järsivät kattoa. Sen vuoksi nykyisen kaltaiset pinnoitukset vaativat kasvuntorjuntaa ja huoltoa kolmen vuoden välein sekä perusteellista pinnoitusta 10-15 vuoden välein. Näillä toimilla tiilikaton ikää voidaan jatkaa sille suunniteltuun 90 vuoteen asti.

Sammal ja kasvusto tuhoavat tiilen

Tiili on huokoinen materiaali, joka imaisee veden sisäänsä. Tiilen pinnalla olevan maalin eli pinnoitteen tehtävä on pitää vesi tiilen ulkopuolella. Ajan ja pinnoituksen kulumisen myötä tiilen pinnoite kuluu rosoiseksi muodostaen kutsuvan alustan sammalelle ja itiöille. Elävä kasvusto upottaa juurensa heikentyneen pinnoitteen läpi syvälle tiilen sisään. Sieltä se käyttää ravinnokseen tiilessä olevaa kalkkia, haurastuttaa tiilen ja saa sen imaisemaan entistä enemmän vettä sisäänsä. Synkän syksyn jälkeen ensimmäiset pakkaset voivat olla sinulle tervetulleita, mutta katollesi ne ovat kohtalokkaita. Pakkanen saa kattotiilen paukkumaan ja hajoamaan. Jäätyessään kosteat juuret ja vesi laajenevat ja räjäyttävät ympärillä olevan aineksen. Talvi ei koskaan tule yhdessä yössä, ja lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Ymmärrettävästi jatkuva sulaminen ja jäätyminen tekee tuhoja kattotiilelle.

Säännöllisellä huollolla vältät juurihoidon

Oman onnensa nojaan jätetty tiilikatto voi irtisanoutua tehtävästään monin verroin nopeammin kuin tasaisin väliajoin huollettuna. Säännöllisellä sammalen poistolla varmistetaan, ettei kasvusto syö kattoa syville uurteille. Tärkeintä on ehkäistä ennalta suuremmat vauriot ja kalliit kattoremontit. Kattojen kanssa tulisi toimia samoin kuin purukalustosi kanssa: säännöllisellä hampaiden hoidolla ja tarkistuksella vältät juurihoidon. Myös tiilikattosi suhteen selviät vähemmällä vaivalla ja rahalla säännöllisen huollon avulla. Uurteiden päästessä syvenemään, katto tarvitsee paikkaushoidon. Katon pinnoitus verottaa lompakkoasi vain murto-osan perusteelliseen kattoremonttiin verrattuna.

Miten katon pinnoitus tapahtuu?

Arvioimme kattosi tilanteen. Kutsu koulutetut myyjämme paikalle, he tsekkaavat talosi katon, läpivientien ja aluskatteen kunnon. Käteesi jää tarkastuspöytäkirja. Työmaahan varataan aikaa noin viikko.

Suojaaminen.

Urakka alkaa arkojen paikkojen suojaamisella. Talon seinät ovat kriittisimmin pressun tarpeessa, sillä likavesi ja tiilistä irronnut väri voivat jättää ikäviä rantuja matkallaan maata kohden. Terassille hankkimasi rottinkikalusteet ja pelargonit suojaamme huolellisesti.

Alkukäsittely.

Korkeapainepesurilla huuhdomme lian ja eliöt pois katolta. Kattotiilet säilyvät pesussa ehjänä. Vesi ammutaan harjalta räystäisiin päin, ettei se kulkeudu aluskatteelle. Pesun jälkeen katolle levitetään kasvuntorjunta-aine, joka tuhoaa tiilen sisään työntyneen elävän aineksen.

Pohjamaali.

Seuraavana päivänä levitetään pohjamaali. Ruiskulla saamme maalin leviämään tasaisesti ja imeytymään syvälle tiileen. Ruiskumaalauksen suhteen sinun ei tarvitse huolehtia naapurin pyykkinarulla kuivuvien lakanoiden puolesta. Huolehdimme työvaiheen niin, että maalisumu pysyy katolla, pyykit valkeina ja naapurisuhteesi vähintäänkin entisellään.

katon huolto
Kattopinnoitteen ensimmäinen kerros melkein valmis

Pintamaali.

Pohjamaalin kuivuttua katolle levitetään pintamaali. Pintamaali täyttää uurteet ja tekee katosta tasaisen ja katseen kestävän. Toisin sanoen, työn jälkeen katto on kuin uusi sekä ulkonäön että suojaavien ominaisuuksien suhteen. Sateella vesi liukuu upeasti uutta pintaa pitkin.

Pinnoitustyöllä saadaan kaunis ja pitkäikäinen katto.

Kaunis katto kruunaa talon. Tiilikaton pinnoitustyö kannattaa, sillä se palauttaa kruunun alkuperäiseen kuntoonsa. Sen lisäksi katto saa runsaasti lisää elinikää. Säännöllisten huoltotoimien paras lopputulos on se, ettei laajaa kattoremonttia tarvita koskaan. Katon pinnoitukseen menevät kulut ovat pieni osa remontin hinnasta. Koulutetut myyjämme tarjoavat kattosi tilanteelle parhaan ja taloudellisimman ratkaisun. Tekemällämme kattotyöllä on aina kolmen vuoden takuu. Pinnoituksen aikana voit rennoin mielin oikaista sohvalle: meillä jokainen työmaa hoidetaan yhtä huolella, kuin olisi oma anoppi asiakkaana 

Vastaa