Kesä alkaa väistyä syksyn sateiden tieltä, mikä tarkoittaa, että ulkomaalauskausi lähestyy loppuaan. Onneksi sisämaalaus onnistuu vuodenajasta riippumatta! Jos suunnitelmissa on tehdä pientä pintaremonttia maalaamalla seiniä, lue tästä postauksesta vinkit, joiden avulla seinien sisämaalaus sujuu helposti.
Miten valita maali sisämaalaukseen?
Sisämaalaus alkaa maalinvalinnasta. Maalia valitessa kannattaa ottaa huomioon tilan koko, valoisuus, muu sisustus sekä huoneen käyttötarkoitus. Pienen tilan maalaaminen tummaksi korostaa tilan pienuutta, kun taas suuren tilan maalaaminen kokonaan valkoiseksi saattaa luoda kylmän ja hallimaisen tunnelman. Vesiohenteisia seinämaaleja on saatavilla puolikiiltävänä, puoli himmeänä, himmeänä ja täysin himmeänä. Mitä kiiltävämpi maali, sen paremmin se yleensä kestää kulutusta. Himmeysastetta valitessa kannattaa myös katsoa tilan muita pintoja. Mikäli huoneessa on esimerkiksi tehosteseinä, kannattaa muut seinät maalata yhtä kiiltävällä maalilla, jotta lopputulos on yhtenäinen.
Pohjusta seinät hyvin ennen maalaamista
Kun maalit on valittu, päästään aloittamaan itse urakkaa. Ensimmäisenä on tärkeää puhdistaa maalattavat pinnat pölystä ja liasta maalipesulla. Mikäli seinässä on reikiä, kittaa ne ja muut epätasaisuudet kevyttasoitteella ja hio paikatut kohdat tasaisiksi muun seinän kanssa. Aiemmin maalamaton pinta kannattaa ensin maalata pohjamaalilla, jotta lopputuloksesta saadaan paras mahdollinen.
![Sisämaalaus](http://laatutrio.fi/wp-content/uploads/2022/09/IMG_0491-1024x683.jpg)
Suojaa ja rajaa ennen maalaamista
Ennen maalaamista on tärkeää suojata hyvin alueet, joita ei haluta maalattavan. Lattian suojaamiseen voi käyttää suojamuovia, tai esimerkiksi sanomalehtiä, joita kiinnittää maalarinteipillä, jotta ne eivät liiku paikoiltaan. Pistorasioiden, valokatkaisijoiden ja rajattavien kohtien suojaamiseen kannattaa käyttää maalarinteippiä. Katto- ja lattialistat voi irrottaa maalaamisen ajaksi, jolloin saat siistimmän lopputuloksen. Mikäli listojen irrottaminen ei onnistu, voit rajata ja suojata nekin maalarinteipillä.
Maalaa huolellisesti
Sekoita maali huolellisesti ja kaada maalikaukaloon niin paljon maalia, kuin tarvitset ensimmäiseen kerrokseen. Näin vältyt värieroilta ja sotkulta. Pikkutarkat kohdat, kuten pistorasioiden ympärykset kannattaa rajata ensin pienellä pensselillä ja sen jälkeen tasoittaa telalla muun seinän kanssa. Seinät kannattaa usein kannattaa maalata vähintään kahteen kertaan, jotta lopputulos on tasainen. Anna seinien kuivua kunnolla kerrosten välissä, vähintään 2 tuntia.
Panosta työvälineisiin
Sisämaalauksessa helpoin työväline on pehmeänukkainen tela. Mitä lyhyempi nukka telassa on, sitä tasaisempaa jälkeä saat aikaan. Pitempinukkaisella telalla saat puolestaan eläväisemmän pinnan. Huomio telaa ja maalikaukaloa valitessa, että mahdut rullaamaan telasta ylimääräisen maalin kaukalon reunaan. Laadukkaat välineet helpottavat maalaamista ja kestävät pitkään, joten vaikka edullisimmat vaihtoehdot houkuttelevat, kannattaa välineiden laatuun panostaa.
Muista huoltaa maalausvälineet
Kun seinä on maalattu, voi vesiliukoisen maalin puhdistaa välineistä helposti vedellä ja pensselipesulla. Pyyhi ensin mahdollisimman paljon maalia pois pensselistä, liota pensseliä erillisessä astiassa, pyyhi pensselipesu ja irtoava maali pois paperilla ja huuhtele sitten pensseli juoksevalla vedellä. Mikäli maalaus jatkuu seuraavana päivänä pensselit ja telat voi säilöä tiiviisti muovipussiin tai tuorekelmuun ja jatkaa seuraavana päivänä.
Näillä vinkeillä seinien maalaamisen pitäisi sujua! Mikäli epäilet omia taitojasi tai telan varressa heiluminen ei innosta, voit tilata sisämaalauksen myös meiltä!