You are currently viewing Katon huolto, mitä silloin tehdään?

Katon huolto, mitä silloin tehdään?

Omakotitalossa katto on yksi tärkeimpiä elementtejä koko talon eliniän kannalta. Mikäli katto vuotaa, voi siitä aiheutua mittavia vahinkoja koko talolle. Katon huolto vuosittain onkin yksi tärkeimmistä tavoista talon ylläpidon kannalta.

Katon huolto saattaa monella meistä jäädä helposti tekemättä, sillä kattoa ei tule joka päivä tarkasteltua. Tällöin se on paljon helpompi unohtaa, kuin esimerkiksi lehtien haravointi tai pihan kunnossapito. Eri kattotyyppejä huolletaan hieman eri tavoilla. Yhteistä kaikenlaisille katoille on kuitenkin, että katolta tulisi joka vuosi poistaa sammaleet ja muut kasvustot sekä sinne kulkeutuneet lehdet ja neulaset.

Tiedätkö oman kattosi kunnon?

Katon kunto olisi hyvä tarkastaa vähintään kahdesti vuodessa. Keväällä lumien sulettua pois kannattaa tarkistaa, ettei lumimassa tai pakkanen ole tehnyt katolle tuhoja. Etenkin tiilikatto on altis pakkaselle, sillä mikäli tiilten väliin on syksyllä päässyt vettä, pakkasten tullen jäätyessään se voi helposti rikkoa tiiliä.

Syksyllä puolestaan kannattaa varmistaa, että kattosi on hyvässä kunnossa kestämään taas tulevan talven rasitusta. Tarkastusten yhteydessä kannattaa myös tutkia rännien kunto ja puhdistaa ne sinne kulkeutuneista lehdistä ja muusta roskasta.

Sammaleen poisto katolta

Katolta kannattaa myös joka vuosi puhdistaa sinne mahdollisesti kasvanut sammal ja muut kasvustot. Sammal kerää katolla jatkuvasti vettä, jolloin se myös lyhentää katon elinikää. Erityisen herkkiä sammalkasvustoille ovat huopa- sekä tiilikatot.

Sammalen saa helposti pois katolta käyttämällä siihen tarkoitettuja aineita. Me Laatutriolla käytämme katon huollon yhteydessä ammattikäyttöön tarkoitettua Benac 50 BioComb – ainetta, joka on tehokas poistamaan katolta sammalta sekä muita sinne mahdollisesti kasvaneita kasvustoja.

Kotona kannattaa ensin kevyesti harjata katolta helposti irtoavat kasvustot pois, jonka jälkeen katolle levitetään sammaleenpoistoainetta. Kovaa hankausta katolle ei kannata tehdä, sillä liian kovakourainen käsittely saattaa haurastuttaa kattoa.

Katolle kasvanut sammal poistetaan katon huollon yhteydessä.

Rännien puhdistus kuuluu katon vuosittaiseen huoltoon

Rännien puhdistus on myös tärkeä osa katon huoltoa. Pitämällä rännit puhtaina varmistat, että sadevesi kulkeutuu oikeaan paikkaan eikä valu esimerkiksi välikaton kautta talon rakenteisiin aiheuttamaan vahinkoa.

Rännejä puhdistaessa kannattaa kuitenkin varoa, ettet loukkaa itseäsi tai tuki vahingossa syöksyputkea ränneistä poistamallasi moskalla. Tämä on yleistä etenkin, mikäli rännien puhdistuksessa on käytössä rännienpuhdistustyökalu ja teleskooppivarsi. Kotona paras tapa puhdistaa rännit on käyttää apuna vankkoja A- tikkaita, joiden päältä ylettyy hyvin kaapimaan ränneistä sinne kerääntyneen moskan pois. Tällä tavalla näet hyvin mitä olet tekemässä ja minimoit riskin tukkia rännejä pahemmin.

Pinnoituksella pitkää ikää

Vuosihuollon lisäksi etenkin tiilikatto kaipaa 15–20 vuoden välein pinnoitusta. Tiilikatto on huoltamattomana herkkä ulkoiselle rasitukselle, etenkin kosteudelle. Pinnoittamalla katto saa uuden vettä hylkivän kerroksen, joka suojaa kattoa sateilta ja ehkäisee sammaleen kasvua. Kun kattotiilten sisään ei pääse vettä, eivät ne halkeile lämmönvaihtelun seurauksena niin paljoa ja näin vältyt jatkuvalta kattotiilten vaihtamiselta.

Myös peltikatto kaipaa pinnoitusta oltuaan yli 15 vuotta käytössä. Peltikatto voi huoltamattomana alkaa ruostua tai näyttää muutoin kuluneelta. Pinnoituksella paitsi parannetaan katon kestävyyttä, myös kohennetaan koko talon ulkonäköä.

Näillä vinkeillä katon huollon pitäisi sujua ja kattosi pysyä hyvässä kunnossa. Mikäli epäilet omia taitojasi kattosi huoltamisessa, tai haluat itse päästä helpommalla, voit varata katon vuosihuollon kätevästi myös meiltä, jolloin katonhuolto sujuu varmasti niin kuin pitääkin.

Vastaa