Laatutrio

Usein kysytyt kysymykset aurinkoenergiasta

Kokosimme asiakkaidemme yleisimmät kysymykset aurinkopaneeleista.

Miten aurinkosähköjärjestelmä toimii?

Aurinkopaneeli sisältää piistä valmistettuja aurinkokennoja, jotka valosähköisen ilmiön avulla muuttavat auringon säteilyenergian sähköenergiaksi. 

Sähköenergia tulee paneeleilta invertteriin, joka muuntaa aurinkopaneelin tuottaman sähkön vaihtosähköksi. Invertteriltä sähkö kulkeutuu turvakytkinten kautta sähköpääkeskukseen ja sitä kautta talon sähköverkkoon.

Jos järjestelmä tuottaa sähköä yli oman kiinteistön tarpeiden, ylijäämäsähkö myydään verkkoon.

Tuottaako paneelit talvella sähköä?

Aurinkopaneeleiden paras tuottoaika Suomessa on Huhtikuusta Lokakuuhun. Vastoin yleistä käsitystä, paneelit tuottavat myös talvella energiaa.

Mikä on aurinkopanelijärjestelmän käyttöikä?

Laatutrio Energia lupaa asentamilleen paneeleille 25 vuoden tehotuottotakuun. Aurinkopaneeleiden tekninen käyttöikä on jopa 30-40 vuotta. Invertteri on hyvä uusia noin 15-20 vuoden välein.

Voinko myydä ylituotannon sähköyhtiöön?

Kyllä. Useimmat sähköyhtiöt ostavat ylituotannon verkkoonsa. Voit solmia sähköyhtiön kanssa takaisin osto sopimuksen.

Pitääkö paneeleita huoltaa?

Järjestelmä on lähes huoltovapaa.  Välillä kannattaa käydä katsomassa, ettei paneeleiden päälle ole kertynyt roskia. Roskat voi harjata pehmeällä harjalla nätisti pois.

Onko paneelien hankinta kannattavaa?

Järjestelmän takaisinmaksuaika on sähkön hinnoista riippuen noin 5-20 vuotta. Tarkkaa takaisinmaksuaikaa on mahoton arvioida, sillä energian hintavaihtelu on suurta. Lisäksi paneelijärjestelmä nostaa kiinteistösi arvoa.

Jos yksi aurinkopaneeli varjostuu, vaikuttaako se muihin paneeleihin?

Ei vaikuta merkittävästi. Älykäs järjestelmä pystyy ohittamaan varjostuneen paneelin, eikä muiden paneeleiden tuotto häiriinny tästä huomattavasti.

Kestävätkö aurinkopaneelit talvella?

Laatutrion tarjoamat aurinkovoimalan komponentin on suunniteltu kestämään koviakin sääolosuhteita ja lumikuormia. Paneeleiden kiinnikkeet ovat suomessa valmistettuja.

Minkä kokoinen aurinkovoimala minun tulisi hankkia?

Paneelijärjestelmän oikea mitoitus on tärkeää. Liian ison järjestelmän hyötysuhde on heikko, kun taas alimitoitettu järjestelmä ei pääse hyödyntämään koko tuottopotentiaalia. Oikean kokoisen järjestelmän mitoituksessa saat apua ammattilaisiltamme. Voit laskea itsellesi sopivan järjestelmän myös laskurillamme.

Mitä teen jos aurinkovoimalaan tulee vika tai häiriö?

Olethan ensi sijassa meihin yhteydessä, jos vika ilmenee. Takuuaikana ilmenneet viat korjaamme veloituksetta.

Onko aurinkoenergian tuottaminen ympäristöystävällistä?

Kyllä. Tutkimusten mukaan aurinkopaneelien valmistuksesta syntyneet päästöt on kuoletettu keskimäärin 3-5 vuodessa.

Mistä tiedän kannattaako minun hankkia aurinkopaneelijärjeselmä?

Aurinkopaneelijärjestelmän hankinta on kannattavaa lähes aina. Jos talosi ympärillä ei ole merkittävästi varjostavia rakennuksia tai puustoa, järjestelmän hankinta on kannattavaa. Laskurillamme voit selvittää itsellesi sopivan järjestelmän koon.

Miten aurinko­sähkö­järjestelmä toimii?

Aurinkopaneelien toiminta perustuu valosähköilmiöön, jota hyödyntäen paneelien aurinkokennot muuttavat auringon säteilyn sähköksi. Paneelien tuottama sähkö kulkeutuu vaihtosuuntaajalle, eli invertterille. Invertterin tehtävä on muuttaa paneelien tuottama tasasähkö (DC) käyttökelpoiseksi vaihtosähköksi (AC).

Invertteri kytketään sähkökaapin pääsulakkeisiin, joiden kautta tuotettu sähkö ohjataan sähköä käyttäviin laitteisiin. Kiinteistön ylimääräinen sähköntuotanto ohjataan automaattisesti sähkömittarin kautta sähköverkkoon

Voinko asentaa paneelit itse?

Sähkötöiden tekemiseen tarvitsee suomessa luvat. Paneeleiden mekaaninen asennus ei ole luvan varaista, jonka voi periaatteessa tehdä itse. Kaikki asentajamme ovat kuitenkin koulutuksen saaneita ja sähkökytkennät tekee alan ammattilaiset.

Mihin ilmansuuntaan paneelit kannattaa asentaa?

Ihanteellinen suunta paneeleiden asennukselle on etelä puolen lape, sillä se tuotta vuositasolla eniten energiaa. Toisaalta Itä-Länsisuuntaan asennetut paneelit tuottavat tasaisemmin energiaa koko päivän ajan. Asennus suunnat katsotaan asiakkaan kanssa aina tapaus kohtaisesti.

Paljonko yksi aurinkopaneeli tuottaa sähköä vuodessa?

Yleisimmät Laatutrio Energian asentamat paneelit ovat nimellisteholtaan 370-410 wattia. Esimerkiksi 410 watin aurinkopaneeli voi tuottaa vuodessa  410 KWh sähköä laboratorio olosuhteissa. Todellisuudessa Suomessa paneeli pääsee tuottamaan oikein asennettuna vuodessa noin 70-90% nimellistehostaan.

Mikä on KWp?

KWp tarkoittaa kilowattipiikkiä. Toisin sanoen aurinkosähköjärjestelmän huipputehoa, eli kapasiteettia. Esimerkiksi kuuden kilowattipiikin järjestelmä pystyy tuottamaan enintään kuuden kilowatin tehon ihanteellisissa olosuhteissa. 

Voiko aurinkopaneelin päällä kävellä?

Aurinkopaneelit on valmistettu rakenteeltaan kestämään isojakin massoja. Kuitenkin suuri pistemäinen kuormitus kuten kävely paneelin päällä tai painavan esineen iskeytyminen voi rikkoa paneelin.

Mietitkö paneelien hankintaa?

Täytä yhteystietolomake niin otamme sinuun yhteyttä. Voit suunnitella asiantuntijamme kanssa juuri sinun tarpeisiin sopivan aurinkovoimalan. Voit laskea paneelitarpeesi myös paneelilaskurillamme. Laskuri antaa järjestelmälle kiinteän urakkahinnan sisältäen invertterin, paneelit, kiinnikket ja työn.

Ota yhteyttä!

Tuomas Kärkimaa

Tuomas Kärkimaa

Myynti

044 235 7713

tuomas.karkimaa@laatutrio.fi