Aurinkopaneelit ovat kuuma puheenaihe, mutta monesti puhe saattaa kuulostaa maallikolle täysin heprealta. Aurinkopaneelien osto saattaa tuntua vieraalta tai vaikealta, mikäli aurinkopaneelien toiminta ja osat eivät ole itselle tuttuja. Tämän postauksen luettuasi ymmärrät paremmin aurinkopaneelien toimintaa.
A niin kuin Aurinkopaneeli
Aurinkovoimalan näkyvin osa on tietenkin katolle tai maatelineille sijoitettavat paneelit. Paneeleita on monia erilaisia eri valmistajilta ja niiden tehokkuus vaihtelee. Paneelien teknologia perustuu auringon valoenergian muuttamiseen sähköksi. Tämä sähkö sitten ohjataan johtoa pitkin invertterille.
Mikä ihmeen invertteri?
Invertteri eli vaihtosuuntaaja on noin postilaatikon kokoinen laite, joka muuntaa paneeleista tulevan tasavirran vaihtovirraksi, eli sähköksi jota saadaan pistorasiasta. Invertteri kytketään sähkökaappiin/sulaketauluun, jolloin kaikki paneeleilla tuotettu sähkö ohjautuu automaattisesti kodin sähkölaitteiden käyttöön. Mikäli paneelien tuottama sähkö ei riitä kattamaan koko talon sähköntuotantoa, saadaan ylimääräistä sähköä sähköverkosta. Jos taas paneelit tuottavat sähköä yli oman kulutuksen, siirtyy ylimääräinen sähkö suoraan sähköverkkoon.
Aurinkopaneelien asennuksen yhteydessä voidaan myös joutua vaihtamaan sähkömittari, mikäli talossa on tällä hetkellä vain sähkön kulutusta mittaava mittari. Sähkön myyntiä varten talossa tulee olla kahteen suuntaan mittaava sähkömittari, jotta ylijäämäsähkö voidaan mitata.
Inverttereitä on myös monia erilaisia. Suurin ero inverttereiden välillä on niiden minimi herätejännite, eli kuinka paljon invertteri tarvitsee sähköä alkaakseen toimia. Invertteri itsessään ei kuluta juuri ollenkaan sähköä, mutta mitä matalampi herätejännite invertterissä on, sitä paremman hyödyn aurinkopaneeleista saa irti pilvisemmälläkin säällä.
Mitä hyötyä on HalfCut – teknologiasta?
Melkeinpä kaikki nykyajan aurinkopaneelit on varustettu HalfCut- teknologialla. Se nimensä mukaisestikin tarkoittaa, että paneeli on jaettu kahteen eri piiriin. Tämä mahdollistaa sen, että mikäli toinen puoli paneelista on varjon tai roskan peitossa, toinen puoli kykenee edelleen tuottamaan normaalisti sähköä. Perinteisissä paneeleissa koko paneelin sähköntuotto laskee, mikäli osaan paneelista kohdistuu varjoa. HalfCut paneelit ovat myös luotettavampia ja tuottavampia, sillä kaksi erillistä piiriä vähentävät jännitehäviötä ja virran kuormitusta paneeleissa, mikä voi vähentää kuumuuden aiheuttamaa rasitusta joka myös pidentää paneelien käyttöikää.
Mihin tarvitaan turvakytkimiä?
Aurinkopaneelien asennuksen yhteydessä invertterin molemmin puolin asennetaan turvakytkimet, jotta aurinkopaneelien käyttö olisi mahdollisimman turvallista. Turvakytkin esimerkiksi sähkökatkon aikana katkaisee sähkön siirron sähköverkkoon. Tämä tapahtuu, jotta esimerkiksi huoltotoimenpiteistä johtuvan sähkökatkon aikana sähköä ei virtaa sähköverkossa ja näin vaaranna huoltoa tekeviä sähköasentajia.
Aurinkopaneelit ovat todella helppohoitoisia, ne eivät vaadi sen kummempaa huoltoa tai ylläpitoa, joten todennäköisesti et tule tarvitsemaan tämän postauksen tietoja aurinkopaneelien omistajana. Nyt kuitenkin tiedät enemmän paneelien toiminnasta ja ymmärrät, mitä olet ostamassa.